Image

Wie zijn we?

Expand all

SCOPE Invest

SCOPE Invest was er reeds van in het prille begin van de Tax Shelter-wetgeving bij, om aan Belgische winstgevende ondernemingen een aantrekkelijk financieel product voor te stellen, met veiligheid en transparantie als prioriteit. Dankzij SCOPE Invest hebben al ruim 1.800 Belgische ondernemingen van uiteenlopende grootte en uit verschillende sectoren honderden Tax Shelter-operaties uitgevoerd voor een bedrag van bijna 300 miljoen euro.

SCOPE heeft een veilig aanbod dat zijn waarde bewezen heeft: alle films (100%) die de controles doorstonden hebben het attest verkregen waardoor het fiscaal voordeel definitief werd.

SCOPE Invest is dé partner bij uitstek van Belgische ondernemingen die op een veilige manier een Tax Shelter-operatie willen tot stand brengen. Tegelijkertijd heeft de vennootschap ook de status verworven van cruciale partner van Europese producenten op zoek naar een betrouwbare financiering voor hun filmprojecten. Bijna 200 gerenommeerde Europese films genoten Tax Shelter-fondsen die SCOPE Invest heeft ingezameld.

De medewerkers van SCOPE Invest beschikken over een unieke mix van ervaring en knowhow op het vlak van zowel productie als financiering. Daardoor speelt SCOPE Invest een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het Tax Shelter-mechanisme en de Europese audiovisuele productie in België. Zij wil elk jaar op een onafhankelijke manier een twintigtal films selecteren uit de honderden projecten die Europese producenten haar voorstellen. De vennootschap laat zo Belgische ondernemingen deelnemen in ambitieuze maar veilige filmprojecten, en laat hen bijdragen aan de belangrijke positieve impact op de Belgische economie.

SCOPE Pictures

SCOPE Pictures staat sinds 2005 in voor de «uitvoerende productie» in België van de films die worden gerealiseerd met Tax Shelter-fondsen die haar zustervennootschap, SCOPE Invest, inzamelde. De uitvoerende productie zorgt voor het rechtstreeks en permanent beheer van de productieuitgaven in België die met de Tax Shelter-financieringen gepaard gaan.

De rol van SCOPE Pictures heeft een dubbel doel :

  1. Het fiscaal voordeel veiligstellen : Het risico dat de «Belgische uitgaven» niet binnen de wettelijke voorwaarden van de Tax Shelter worden gemaakt, wordt tot een minimum beperkt. SCOPE Pictures zorgt er namelijk zelf voor dat ze rechtstreeks en «in realtime» worden beheerd. Resultaat : alle films (100%) die de controles doorstonden hebben het attest verkregen waardoor het fiscaal voordeel definitief werd. Haar organisatie stelt SCOPE Pictures bovendien in staat om de procedure voor het verkrijgen van de attesten snel af te handelen. Ze staat hier namelijk zelf voor in en hangt niet van een derde af.
  2. Europese producenten een totaaloplossing aanbieden met SCOPE als enige tegenpartij : De onderneming beheerde zo het draaien op Belgische bodem voor zo’n 80 bekende Europese films, allemaal samen goed voor 5 jaar draaien, en inde exclusief de Tax Shelter-financiering die met de uitgaven gepaard gingen.

Dankzij die dubbele structuur kan aan Belgische ondernemingen een verhoogde fiscale veiligheid worden aangeboden, en blijft zij onafhankelijk bij de keuze van de filmprojecten die ze hen voorstelt.

Een dubbele prioriteit: veiligheid en transparantie

Reeds van in het begin streeft SCOPE Invest veiligheid en transparantie na, als prioriteiten voor de Tax Shelter-operaties. Zij bekleedt vandaag een unieke positie op de markt, dankzij de combinatie van een aantal belangrijke troeven.

SCOPE beschikt op het vlak van veiligheid over het meest succesvolle Tax Shelter-aanbod: alle films (100%) die de controles doorstonden hebben het attest verkregen waardoor het fiscaal voordeel definitief werd.

Het Team

SCOPE beschikt over een gespecialiseerd team van experts die ten dienste staan van de Tax Shelter-investeerders en steeds op zoek gaan naar de beste filmprojecten. Het bestaat uit :Management
Geneviève Lemal CEO & Producer

Geneviève Lemal behaalde haar licentie toegepaste economische wetenschappen aan het Institut d’Administration et de Gestion aan de Université Catholique de Louvain. Daarnaast heeft ze een master Aziatische studies en een MBA van de universiteit van Cornell. Geneviève startte haar carrière als financieel analiste voor een reeks internationaal vermaarde zakenbanken (Deutsche Bank, Crédit Agricole Indosuez en Dresdner Bank). In die eerste tien jaar was ze actief in Sydney, net als in Hong Kong en Londen. In 2002 werd ze geselecteerd voor het Mega Media-programma, een opleiding in de productie en distributie van audiovisuele werken, gesponsord door de Europese Commissie. Ze behaalde er de eerste prijs. Vervolgens werkte Geneviève voor een aantal grote, onafhankelijke producenten in Parijs en Brussel. In 2003, stichtte Geneviève SCOPE Invest, een investeringsfonds werkende onder het Tax Sheltersysteem. Die middelen werden over 9 films verdeeld waaronder “L’enfant” van de broers Dardenne, goed voor de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 2005. In 2005, heeft ze haar eigen productiemaatschappij “SCOPE Pictures” opgericht. Op die manier bracht zij buitenlandse producties naar België die een deel van hun productie uitgaven in Belgie maken. Geneviève heeft ook het bedrijf Production Services Belgium opgericht, actief als gedelegeerde producent. In 2007, heeft Geneviève Fortis Film Fund opgericht in samenwerking met Fortis Bank, ondertussen opgenomen in de groep BNP Paribas. Zij werd lid van het investeringsbestuur tot 2010. Sindsdien, co-financierde Geneviève reeds 120 langspeelfilms die niet alleen kaskrakers waren maar ook prijzen in de wacht sleepten in het kader van prestigieuze festivals. Geneviève Lemal heeft als doelstelling om creatieve projecten te ontwikkelen voor de internationale markt dat zich toespitst op het gelach, de droom, het denken en de emoties van de toeschouwers.

Nicolas Keusters Operations Director

Nicolas behaalde een master in de handelswetenschappen en financiën aan het ICHEC en begon zijn professionele loopbaan bij Price Waterhouse Coopers, waar hij zich gedurende 4 jaar toelegde op audits. Na 2 jaar ervaring bij de Franse groep VINCI als Business Analyst en 1 jaar als consultant bij Trifinance, vervoegde Nicolas de media- en communicatiegroep DENTSU AEGIS NETWORK waar hij gedurende 9 jaar de functie van CFO invulde. In september 2016 vervoegt hij SCOPE, waar hij de functie van Operations Director zal invullen.

Martin Detry Marketing and Communication Manager

Martin Detry behaalde in 1993 zijn licentiaatsdiploma communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Hij begon zijn loopbaan als journalist bij de geschreven pers (Rossel) en kwam meteen al in contact met de filmwereld in het kader van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen (Gent). Daarvoor was hij de Franstalige persverantwoordelijke van 1994 tot en met 1995. In 1996 nam hij de leiding van de operationele marketing bij een jong Brussels bedrijf dat actief is in de ICT-sector. In 2003 werd hij Marketing Manager van het Belgische bedrijf Systemat (informaticadiensten voor bedrijven). Sinds 2016 maakt hij deel uit van het team van SCOPE en vult hij de functie in van Marketing & Communication Manager.Investors care
Alexander Oberink Senior Investment Consultant

Alexander Oberink behaalde in 1994 zijn diploma Handelsingenieur van Solvay, aan de ULB. Hij deed 13 jaar commerciële ervaring op in de informaticasector bij IBM, Siemens en Compaq-HP en vervolgens - sinds begin 2006 - in de Tax Shelter. In mei 2007 stapte hij over naar de commerciële afdeling van SCOPE Invest waar hij zich vooral toelegt op de Nederlandstalige klanten.

Eric Vandenkerckhoven Senior Investment Consultant

Eric Vandenkerckhoven is jurist van opleiding (UCL). Na 6 jaar dienst bij het Gemeentekrediet stapte Eric over naar de BBL (inmiddels ING) waar hij een tiental jaren een commerciële functie invulde en zich hoofdzakelijk toelegde op de verzekeringssector in Waals Brabant. Gemotiveerd door een eerste geslaagde Tax Shelterervaring, stapte Eric in oktober 2011 over naar SCOPE om het commerciële team in het Franstalige landsgedeelte te versterken.

Jacques Cardon Senior Investment Consultant

Jacques Cardon (permanent vertegenwoordiger van Cabcode sprl) behaalde een licentiaatsdiploma in management aan het HEC in Luik. Tussen 1981 en 2009 vulde hij een aantal commerciële en leidinggevende functies in bij diverse persagentschappen en uitgeverijen (Promedia, Mediaxis, Weka, Rossel - Sud Presse). Van 2000 tot 2003 stelde hij zijn commerciële talent ook ten dienste van de groep Dexia. In 2009 richtte hij zijn eigen consultancybedrijf op, gespecialiseerd in commerciële ontwikkeling en communicatie. Sinds oktober 2014 versterkt hij het SCOPE-team als Senior Investment Consultant.

Stijn De Block Senior Investment Consultant

Stijn De Block behaalde in 2007 zijn Bachelor Maatschappelijk werk, met een specialisatie in personeelszaken/HR. Hij startte zijn carrière als Business Manager bij Euler Hermes Credit Insurance Belgium en was verantwoordelijk voor de regio's Oost- en West-Vlaanderen. Na 3 jaar in de verzekeringswereld maakte hij de overstap naar de Tax Sheltermarkt en sindsdien versterkt hij ons verkoopteam.

Nadia Khachan Investment & Tax Consultant

Nadia Khachan, bachelor in de rechten (EPHEC) en master in fiscaal beheer (Solvay Brussels School Economics & Management), begon haar carrière bij Deloitte en stapte vervolgens over naar EY. Met 4 jaar ervaring als fiscaal adviseur op zak, besloot Nadia in april 2016 om het SCOPE-team te komen versterken als Investment & Tax Consultant.Finance & Administration
Damien Farina Film Finance Manager

Damien Farina is een gediplomeerde boekhouder. Na een specialisatie in Fiscaal Beheer volgde hij een Master in Management aan de Solvay Brussels School. Hij was actief in de sector van het treintransport en de informatica voor hij in januari 2018 het team van SCOPE vervoegde in de functie van Film Finance Manager.

Coralie Peharpré Finance & Administration Assistant

Coralie Peharpré behaalde een Bachelor in Boekhouding aan het Ephec en begon in 2011 haar loopbaan in een boekhoudkantoor. Na twee jaar dienst vervoegde Coralie het team van SCOPE in de functie van Finance & Administration Assistant.

Sabrina Toussaint Administration Assistant

Sabrina Toussaint behaalde haar diploma secretariaat en bureautica en begon haar carrière op het kantoor van een gerechtsdeurwaarder. Na een opleiding van commercieel bediende ging zij in 2005 aan de slag bij SCOPE als administratief assistente. Sindsdien staat zij in voor de administratieve opvolging van de investeerders.

Laurent Bencharif Facility Assistant

Laurent Bencharif behaalde zijn licentiaatsdiploma Economische en Maatschappelijke Administratie aan de universiteit van Montpellier III en ging aan de slag in verschillende sectoren voor hij in 2016 SCOPE vervoegde in de functie van administratief assistent. Hij staat in voor de administratieve opvolging van de investeerders.Marketing
Roxane Haulot Marketing & Customer Care Executive

Roxane Haulot is in het bezit van een Bachelor Communicatie en Public Relations. Zij begon haar loopbaan in 2008 bij een prestigieus automerk. In 2010 vervoegde zij het team van SCOPE waar zij de functie van Marketing & Customer Care Executive invult.

Audrey Loucas Marketing & Customer Care Executive

Audrey Loucas behaalde haar diploma Bedrijfswetenschappen aan de Complutense Universiteit van Madrid en startte haar professionele loopbaan in een Belgisch persbureau. Na vijf jaar dienst als persverantwoordelijke van Tan Dem Communications besloot zij een nieuwe wending te geven aan haar loopbaan. In 2013 vervoegde zij het team van SCOPE en sindsdien vult zij de functie in van Marketing & Customer Care Executive.Production
Nicolas Honorez Project Manager
Distribution Manager

Nicolas Honorez studeerde cinematografische technieken aan het INRACI en werkte enkele jaren als productieassistent en projectleider aan diverse documentaires. Daarnaast realiseerdij ook hij talrijke fotoreportages voor verschillende magazines en reisgidsen. Eind 2010, na een opdracht van enkele maanden in Indië om videoclips voor een NGO te maken, ging Nicolas aan de slag bij een audiovisueel communicatiebureau als projectleider. Hij vervoegde het SCOPE-productieteam in 2012 en legt zich toe op het draaien van films.

Charlotte Dulière Coproduction Executive

Charlotte Dulière behaalde een master in de kunstgeschiedenis aan de UCL. Zij begon haar carrière in 2012 bij Saga Film en bouwde deze verder uit bij Wajnbrosse. Na 4 jaar ervaring op het vlak van productie, vervoegde Charlotte in november 2015 het team van SCOPE.

Sofia Lemos Marques Coproduction Assistant

Sofia studeerde in 2014 af in Lissabon en trok naar Brazilië, waar zij aan de slag ging in de filmindustrie. Zij was bij Polofilme in Rio de Janeiro verantwoordelijk voor de coördinatie van de projectontwikkeling, inclusief de financierings- en distributiedossiers van films tijdens festivals. In 2017 behaalde zij aan het Brusselse INSAS een Master in Productiebeheer, waarna zij het team van SCOPE vervoegde.

Tahereh Khazrai Associate Producer – Project Manager

Tahereh Khazrai behaalde een Executive MBA aan ESSEC en een diploma van licentiaat in film en master in de geschiedenis aan de Sorbonne. Zij start haar carrière bij Wild Bunch in 1999 en oefent daarna de functie uit van vicepresident internationale verkoop bij StudioCanal van 2002 tot 2010. In juni 2010 treedt zij in dienst bij Cinecapital, dochtermaatschappij van Cofiloisirs, waar zij gedurende 7 jaar de investeringen van de SOFICA’s Socifinéma en Cinecap beheert als Chief Investment Officer. In juli 2017 gaat zij aan de slag bij SCOPE Pictures als Associate Producer. Tahereh woont in Parijs en is verantwoordelijk voor de coproductie van films uit Frankrijk, Italië, Duitsland en Oost-Europa die in aanmerking komen voor de Belgische Tax Shelter.

David Ragonig Unit Production Manager

David Ragonig behaalde een master Economische Wetenschappen aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) en een productiecertificaat van Fémis in Parijs en van de Film Akademie van Baden Württemberg. David begon zijn carrière in de financiële wereld als consultant op het vlak van fusies en overnames, maar sloeg in 2012 de richting van de audiovisuele productie in. Sindsdien was hij betrokken bij de uitvoerende productie (financieel beheer) van tal van in België en Frankrijk gedraaide kortfilms en langspeelfilms, waaronder ‘LES PROFS 2’ (UGC), ‘THE EXCEPTION’ (EGOLI TOSSEL), ‘RATTRAPAGE’ (UGC), ‘WHERE HANDS TOUCH’ (TANTRUM FILMS) en ‘A BLUEBIRD IN MY HEART’ (LABYRINTHE). David maakt sinds 2017 als Unit Production Manager deel uit van het SCOPE-team.

Inès De Nervo Senior Legal Executive

Inès behaalde in Parijs II (Assas) een Master in intellectuele eigendom en ging daarna gedurende bijna 4 jaar aan de slag bij de juridische dienst van TF1, waar zij verantwoordelijk was voor de aankoop van audiovisuele programma’s. Vervolgens trok zij naar België waar zij 9 maanden werkte als Contract Manager bij GlaxoSmithKline. In januari 2018 ging zij aan de slag als Senior Legal Executive bij SCOPE.Aandeelhouders

De aandeelhouders van SCOPE bestaan uit experts en financiële instellingen actief in de audiovisuele sector. Zij bieden SCOPE een compleet palet van unieke en waardevolle competenties op de markt. De aandeelhouders zijn: Geneviève Lemal (via Elisal en Nador Invest), MCI (Natixis-groep), het makelaarsagentschap Rubini & Associés, Virginie Paillet en de vennootschap Cinéfine.

Meer informatie over de aandeelhouders kan u in het prospectus terugvinden, die de FSMA heeft goedgekeurd.

Powered by creaxial